METİLAMİN'İN TEHLİKELİ KISA ÖYKÜSÜ



Metamfetamin nedir adlı yazımı okuduysanız eğer pseudoefedrin kullanılarak meth üretildiğinden bahsetmiş konuyu açıklamıştık. Dizide de en sık kullanılan yöntem olduğunu, izlemiş olanlar hatırlayacaktır Çoğu bu işle uğraşan insanlar üretimin en kolay yolunu seçiyordu ürünün saflığı kimseyi ilgilendirmiyordu ta ki Walter White oyuna girene kadar.
Ortaya attığı yeni fikirle üretimde metilamin kullanmayı ve P2P yöntemiyle pişirmeyi düşünüyordu. Depodan çaldıkları metilaminin kamera kayıtlarını inceleyen DEA ajanı Hank Schrader motorcu esrarı yaptıklarını söylüyordu. 

Gerçekte de 1960 lardan sonra California körfezi etrafında bulunan motosiklet çeteleri tarafından denenmişti. Fenil asetonun metilamin ile birlikte indirgeyici aminasyonu olan P2P metodunu kullanmışlardı. Fenil asetonun bu yöntemdeki önemi aslında ana madde oluşudur.

 Fenil asetonun IUPAC ismi;

1-fenil-2-propanon yani P2P (phenyl-2-propanone).

Başka bir ismi olarak fenil aseton, ülkemizdeki uyuşturucu operasyonlarında Benzil Metil Keton olarak geçer. Yasal olarak kullanım alanı yoktur, bulundurulması bile suçtur.

P2P metodunda kullanılan en sık maddeler yukarıda bahsettiğim fenil-2-propanon, metilamin, alüminyum ve civa klorid. Bu yöntemle gerçekte %99,1 gibi bir saflıkta ürün elde etmek imkânsızdır. Belki de Walter formülüne bizim bilmediğimiz daha değişik maddeler katmıştır kim bilir.
Dizide temin edilmesi en zor olan hatta sırf bu yüzden tren soyulan maddeye, metilamine dönelim.

Metilamin; formülü CH3NH2 olan organik bir bileşiktir. Bu renksiz amonyak türevi gazın bir hidrojeni yerine metil grubu bağlanmıştır. Birincil amin grubuna girer. Kokusu balığa benzer. Ticaride mevcut diğer bileşiklerin ham maddesidir. Endüstriyel metilamin; taşınırken susuz halde basınçlı vagonlar veya tanklı römorklar kullanılır. Metanol, etanol veya su kullanılarak hazırlanan çözelti halinde satılır.


Metilamin ilk olarak 1849 da; kimyacıların yakından tanıdığı bir isim Charles Adolphe Wurtz tarafından bulunmuştur. Hepimizin bildiği Würtz Sentezi’ni ortaya çıkaran kişidir.

R–X + M → R• + MX

Metil izosiyanat’ın hidrolizi ve birtakım bileşikler kullanarak elde etmiştir.Bu işlemin bir değişiği ise Hoffman Tepkimesi olarak bilinen yöntemdir. Reaksiyon ismini keşfeden kişi olan August Wilhelm von Hoffman ‘dan alır.



 Bu zincirleme tepkime şu şekilde gerçekleşir:














Son olarak metilamin son derece zararlı bir gazdır. Bu gaz buharının uzun süre solunması durumunda burun ve boğazda tahriş, öksürük ve akciğer ödemine neden olabileceği uzmanlar tarafından belirtiliyor. Dizinin takipçileri Walter’ın ve Jesse‘nin 2.sezon 9. Bölümde çölde mahsur kaldıklarında Walter’ın öksürmekten duramadığını çok net hatırlıyordur.



Doktora gittiklerinde akciğerinin iltihaplandığını ve ayrıca nefes borusunun yırtıldığını öğrenmişlerdi.
Bu küçük ayrıntıdan bile Breaking Bad ‘in ne kadar gerçekçi bir dizi olduğu anlaşılabilir.

kaynak:http://www.uyusturucumaddeler.com/Metamfetamin.aspx
              http://en.wikipedia.org/wiki/Methylamine
              http://www.cdc.gov/niosh/idlh/74895.HTML

Yorumlar