NOOTROPİK İLAÇLAR ve BEYİNDEKİ ŞAŞIRTICI ETKİSİ



Yine ilginç bir konuyla beraberiz…

Bugünkü yazımda Fringe dizisinde herkesin merak ettiği inanılmaz yetenekler kazandıran Cortexiphan’ı ve 2011 yapımı Limitless filmindeki mucizevî ilaç NZT 48’in gizemini çözücez.



Hatırlanacağı gibi bilim kurgu dizimiz Fringe’de Dr. Bishop çocuklarda bazı özel yeteneklerin ortaya çıkmasını sağlayan bir ilaç keşfetmişti, Cortexiphan. Zihin okuma,telepati,  öğrendiği gördüğü bir şeyi unutmama(O.Dunham), pirokinezi vb. üstün yetenekler.



Ayrıca Limitless(Limit Yok) filminde Bradley Cooper’ın canlandırdığı Edward Morra ‘’Eddie’’ şans eseri keşfettiği NZT 48 ile bir anda hayalindeki insan olmuştu tamamen kusursuz. Tek bir kullanımda bile hafıza, zekâ ve dikkat seviyesinde inanılmaz artışlar olmuş ve bunu kullanarak zengin olabilmiştir.



Yukarıda ki iki örnekte olduğu gibi gerçekten de insana özel yetenekler kazandırabilecek bir ilaç var mı yoksa sadece bir Hollywood uydurmacası mı?

Cevabım kısmen diyebilirim…

Nootropik ilaç olarak adlandırılan bazı ilaçlar kullanıldığında kişide dikkat artışı öğrenme kolaylığı gibi özelliklerinde az miktarda değişiklik olduğu gözlemlenmiştir.

Nootropik; akıllı ilaçlar, hafıza artırıcılar,nöro artırıcılar, bilişsel artırıcılar ve zeka artırıcı ilaçlar olarak adlandırılır. Zihinsel fonksiyonların bir veya daha fazla yönlerini geliştirmek için örneğin öğrenme, hafıza, dikkat ve bilinç gibi işlevlerin sakinleştirici veya uyuşturucu etkisi göstermeksizin güçlendirmek amaçlı kullanılmaktadır. Nootropik Romanyalı Dr. Corneliu E. Giurgea tarafından literatüre kazandırılmış bir kelimedir. Yunanca vouç nous yani” zeka” ve τρέπειν trepein “dönüş veya kıvrım” kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur. 

Dr. Giurgea bir ilacın nootropik ilaç olarak tanımlanması için aşağıdaki özelliklere sahip olması gerektiğini savunmuştu:

1-Öğrenmeyi ve hafızayı geliştirmelidir.
2-Koşullu davranışların direncini bozma eğiliminde olan şartlara karşı bu davranışların direncini geliştirmelidir.
3-Beyni fiziksel ve kimyasal yaralanmalara karşı korumalıdır.
4-Tonik subkortikal/kortikal kontrol mekanizmalarının etkinliğini artırmalıdır.(
Kabukaltı –subkortikal- yapı duyguların, dürtülerin, içgüdülerin üretildiği ve ilk bellek verilerinin bulunduğu yerdir. Kabuksal –kortikal- bölüm ise verilerin analiz ve sentez edildiği, kabukaltında üretilen duygu, dürtü ve içgüdülere isim verildiği, düşünmenin gerçekleştiği yerdir.)
5-Son derece düşük toksisiteye sahip olmalı ve çok az yan etki göstermelidir.



Dr. Giurgea ayrıca 1964 yılında ilk nootropik ilaç olan piracetamı sentezleyen kişiydi.


Piracetam kimyasal adı 2-okso-1-pirolidin asetamid olan racetam grubuna ait nootropik bir ilaç çeşididir. Racetam pirolidin(5-elemanlı laktam içeren bir organik bileşiktir.) çekirdeğini paylaşan ilaç sınıfıdır.



Molekül Formülü:C6H10N2O2
IUPAC ismi:2-(2-oksopirolidin-1-il)asetamid 


Bu ilaç piyasada Nootropil adı altında satılmaktadır. Öğrenme, hafıza, dikkat ve farkındalık gibi bilişsel süreçleri, yatıştırıcı veya uyarıcı etki ile bağlantılı olmaksızın geliştirme gibi özelliklere sahiptir. Bu ilacın yan etkileri son derece düşüktür ancak dozaj artımında yan etkiler görülebilmektedir. Anksiyete, uyku bozuklukları, bulantı, kusma, ishal, sinirlilik, ajitasyon, yorgunluk, gibi bazı yan etkiler tespit edilmiştir. Vakaların çoğunda bu yan etkiler dozun azaltılması ile ortadan kalkmıştır.

Nootopic ilaçlar bilişsel ve motor fonksiyondaki bozukluklarda yani Alzheimer Hastalığı, Parkinson Hastalığı, Huntington Hastalığı gibi hastalıkların tedavisinde de kullanılmaktadır. Asetilkolin bellek işlevleri için en önemli nörotransmitterdir. Alzheimer hastalığında asetilkolin azalması bellek bozukluğu ile paraleldir. Asetilkolinesteraz enzim inhibitörleri asetilkolin yıkımını önler ve nöronal sinapstaki asetilkolin miktarını arttırarak kolinerjik sinapslardaki etkisini uzatır.






En sık kullanılan asetilkolinesteraz inhibitörleri Donepezil, Rivastigmin ve Galantamin’dir.  Hastalıklarda daha çok etki etmesi sebebiyle tedavi amaçlı olarak galantamin kullanılır.Galantamin Galanthus Caucasicus Kafkaslar bitkisinin yapraklarından elde edilen tıbbi bir alkoloiddir. Alkaloidler bir bitki tarafından doğal olarak üretilen amin yapısında ki kimyasal bileşiklerdir.




Molekül Formülü:C17H21NO3                                             

IUPAC ismi: (4aS,6R,8aS) 5,6,9,10,11,12 hexahydro 3 methoxy 11 methyl 4aH [1]benzofuro[3a,3,2 ef] [2] benzazepin 6 ol 

Ayrıca hayvanlar ve mantarlar  tarafından üretilen aminlere  de alkaloidler denir. Genel olarak bağımlılık yapıcı özellikleri ile bilinirler.
Galantaminin tıpta ilk kullanımı Sovyetler birliğine dayanır. Sovyet farmakologlar M.D. Mashkovsky ve R. P. Kruglikova–Lvova galantaminin asetilkolinesteraz inhibe ettiğini gösteren ilk çalışmayı yayınlamışlardır.

Bu bilgilere bakıldığında söyleyeceğim şey Cortexiphan ve NZT 48 gibi ilaçlara şu anki teknolojiyle ulaşmak zor fakat nootropik ilaçlar gösteriyo ki gelecekte nanoteknolojinin ve sinir bilimin gelişmesiyle bu inanılmaz görünen ilaçların üretilmesi tamamen hayal değil.


Kaynaklar:

Yorumlar

  1. Teşekkürler . Yazınızı soluksuz okudum. Emeğinizin sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler . Yazınızı soluksuz okudum. Emeğinizin sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Teşekkürler, emek vermişsiniz bravo.

    YanıtlaSil
  4. Peki bu ilaclara nasil sahip oluruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. soluksuz okudum bu bilgiler için cok tesekkur ederim saygı ve sevgiyle selamlıyorum sizi elinize emeginize saglık

      Sil
  5. Reçetesiz eczanelerde satılıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. KARDEŞİM özelden bu ilaç hakkında bilgi verebilir misin

      Sil
  6. Reçetesiz eczanelerde satılıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öyle birşeyi yok geçen gün sordum eczacı güldü dedi biz reçetesiz vermiyoruz

      Sil
  7. Bende almak istiyorum gerçekten faydası oldu mu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok olumsuz yorumlar okuyorum,gerçekten kullan ve faydasını gören varsa yazabilir mi

      Sil

Yorum Gönder