METAMFETAMİN NEDİR?


Neredeyse yabancı dizi seven herkes Breaking Bad ‘i izlemiştir izlemeyen varsada az çok konusuna aşinadır.Ben bu yazımda 5 sezon çekilmiş olan dizinin ana konusu olan metamfetaminden bahsedeceğim.Nedir,nasıl elde edilir ,ne zaman kim tarafından bulunmuştur, ne gibi zararları  vardır ve neden bu kadar dizide de olduğu gibi çok para kazandıran bir maddedir.

NEDİR?


Metamfetamin diğer ismiyle kristal meth olan bu sentetik madde uyarıcı ve halüsinojen etkiye sahiptir.Bir çok uyarıcı gibi 6-24 saat süren güçlü bir öfori(kişinin kendisini iyi hissettiği ruhsal durum)’den dolayı bağımlılık yapma gibi bir özelliği vardır.

Kimyagerlerin kullandığı ismiyle yani IUPAC(Uluslararası Temel ve Uygulamalı Kimya  Birliği) ismini yazacak olursak ;


(S)-N-metil-1-fenil-propan-2-amin





Piyasada ilaç olarak satılan ismi ise Desoxyn’dir.Bu ilacın satışı yasaldır.Düşük dozlarda alındığında narkolepsi ve depresif durumların tedavisinde kullanılabilir.Reçetesiz satışı yasaktır.

Breaking Bad ‘e dönecek olursak ,eğer dikkatli bakarsak dizinin introsunda metamfetaminin formülü ve molekül ağırlığını MA=149,233 g/mol görebiliriz


ELDE EDİLİŞİ

Efedrin ya da Psödoefedrin molekülünü hidrojenize ederek kolayca elde edilebilir.Meth lab denen bu yerler, üretimi sırasında çıkan fosfattan ötürü kırmızı bir renge boyanır ve kedi idrarı kokusuna sahiptir.

Dizide Jesse meth üretmek için Psödoefedrin kullanmıştı. Maddeyi eczanelerden temin ediyordu. Psödoefedrin aslında alerjik nezle,enfeksiyon veya burunda meydana gelen tıkanıklığın giderilmesinde kullanılan ilaç etkin maddesidir.

BULUNUŞU

1893’te kimyager Nagai Nagayoshi tarafından efedrin maddesinden sentezlendi.Metamfetamin terimi bu yeni karışımın kimyasal yapısından türedi;

Methyl alpha-methyl phenyl ethyl amine.(methamphetamine)

1919  yılında kristal meth farmakolog Akira Ogata tarafından efedrinin redoks yöntemiyle kırmızı fosfor ve iyot kullanılarak sentezlendi.

ETKİLERİ

Madde yüksek dozlarda öforiye neden olmaktadır.Beyin kimyasını bozup depresyona yol açtığı bilinmektedir.Eroinden daha kuvvetli bağımlılık yaptığı ileri sürülmüştür.Bağışıklık sistemi baskılanır ve kilo kaybı görülür.Kuvvetli sistemik reaksiyon ile ölüm gerçekleşebilir.

KRİSTAL METH ‘İN FİYATI

Bu madde DünyanınEn Pahalı Maddeleri sıralamasında 12.sıradadır.
Gramı 100 Dolar olarak satılmaktadır.Belkide bu kadar para kazandırmasının nedeni budur.

kaynak:http://tr.wikipedia.org/wiki/Metamfetamin

Yorumlar

  1. metamfetamin hakkında detaylı bilgi için https://birmaddebagimlisiningunlugu2.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil

Yorum Gönder