CIVA FÜLMİNAT ve BREAKING BAD GERÇEĞİ


Uzun bir aradan sonra yazılara devam ediyorum.

Explosions (patlamalar) demişti Mr White.(1.sezon 6.bölüm)
Öğrencilerine hızlı reaksiyonlardan bahsederken bir patlayıcı çeşidi olan cıva fülminatı örnek vermişti. Kendiside bu patlayıcı çeşidini bölümün sonunda Tuco’nun mekânını havaya uçurmak için kullanmıştı. Aslında bakarsak patlama yaşandığında camlar havaya uçmuş fakat Walter’a, Tuco’ya ve adamlarına hiçbir şey olmamıştı.



 Normal olarak herkes patlama denince şiddetli bir şey olduğunu düşünür ve yıkıcı etkiler yarattığını bilir.
Peki, bu dizide Walter neden ağır bir şekilde yaralanmamıştı. Birazdan bu konuya değineceğim önce cıva fülminatı detaylı bir şekilde inceleyelim.

Cıva fülminat; Hg(CNO)2   primer patlayıcı ya da fitilli patlayıcılar; az miktarı bir alevle karşılaşınca sesli patlayan maddelerdir. Sürtünme ve şoka çok duyarlıdır. Bu özelliğinden dolayı diğer patlayıcıları patlatmak için kullanılan darbeli kapsüller ve patlatma kapsüllerinde bir tetikleyici olarak kullanılır.Kapsülün tanımı olarak ise; içerisinde hassas ve güçlü patlayıcılardan cıva fülminat veya kurşun azadür bulunan saniyeli fitil veya elektrik akımı ile çalışan patlayıcıların infilak ettirilmesinde şok ve basınç etkisi veren tüplerdir.Kısaca cıva fülminat patlama olayının ilk başlangıcında kullanılırlar.Genellikle kapsül ve fitiller bu maddeden elde edilir.

Elde edilişi; cıva fülminat nitrik asit içinde cıvanın çözündürülmesiyle elde edilen çözeltiye etanol katılmasıyla üretilir.

Cıva fülminatın ne olduğu hakkında bilgilendiğimize göre bu patlayıcının Walter’a neden etki etmediğine artık bakabiliriz.

Öncelikle cıva fülminatın kristalize olan görüntüsü meth kristaline bu kadar benzeyebilirmi. Cevabımız maalesef hayır. Amerika’daki Mythbusters adlı program aksini söylüyor.Yayınladıkları Breaking Bad özel bölümünde bunu kanıtladılar. Üstelik konukları Vince Gilligan (dizinin yapımcısı) ve Aaron Paul’du.(Jesse Pinkman)




Uzman bir ekiple yaptıkları deneylerde kristalize cıva fülminat aynı gri bir oyun hamuruna benziyordu. Yani saf camsı bir kristal değil.


İkinci olarak Walter White neden yaralanmadı fazla bekletmeden bu soruyu cevaplayalım.
Yine aynı programda bunun gerçekte olup olamayacağını görmek için birebir Tuco’nun ofisini hazırladılar hatta Walter’ın cıva fülminatı yere attığı sahne dâhil. Ekip olayı aynen tekrarladı sonuç hiçbir şey. Walter’ın elindeki cıva fülminat miktarıyla herhangi bir patlama olmadı. Yapımcı Vince Gilligan’a bu durum anlatıldığında Walter karışıma birde gümüş fülminat eklediğini söylüyor.Aynı koşullar oluşturuluyor gümüş fülminat da kullanılıyor fakat yine bir işe yaramıyor. Sonunda ekip bu işi kendi miktarlarıyla yani Walter’ın beş kat fazlasını kullanıp tekrarlıyor. Sonuç etkileyici büyük bir patlama oluyor fakat kullandıkları cansız mankenlerin zarar gördüğünü tespit ediyorlar. 




Gerçekte cıva fülminatın insanları yaralayacağı hatta öldürebileceği anlaşılıyor. Böyle şeyler sadece dizi ve filmlerde olur diyerek programı bitiriyorlar.
Bilim deneylerle doğru sonuca ulaşır. Dizi ve filmlerde ise sadece etkileyicilik önemlidir. Doğru yanlış izleyen için pek fark etmez.







Yorumlar

Yorum Gönder