SINIR BİLİM (FRİNGE SCİENCE)



Yeniden merhaba yazılarıma Fringe’le devam ediyorum…

Bildiğiniz gibi final yapmış başka bir dizi olan Fringe, yayınlandığı 5 sezon boyunca işlemiş olduğu konularla her zaman bir merak duygusu uyandırmayı başarmıştır. Psikokinezi(madde kontrolü),yapay zekâ, zihin kontrolü, kuantum ışınlanma işlemiş oldukları konulardan sadece birkaçı.Dizinin başta J.J.Abrams olmak üzere Alex Kurtzman ve Roberto Orci gibi hayal gücü yüksek senaristlerin elinden çıkmış olması başarının en büyük sebebi olsa gerek. 




Yazarların kaleme aldıkları bölümlerin çoğu zaman gerçekliğe dayanan bir hikâyesinin olması, diziyi daha da inandırıcı kılmıştır. Ufak bir araştırma yapacak olursanız veya bu konularla zaten ilgiliyseniz bazı özel insanların maddelerin yerini zihinle değiştirebildiğini, geçmişte CIA’nin zihin kontrolü deneylerini, Hitler’in ışınlanma çalışmalarını vb. insanın aklını alacak daha pek çok gizli deneylerin yapıldığını göreceksiniz. Bu bahsettiğim konular genelde   ‘’Sınır Bilim’’ ya da İngilizce karşılığı ‘’FRİNGE Science’’  adı altında incelenmektedir. Zaman zaman sözde bilim(pseudoscience) olarak da ifade edilebilmektedir. Sınır bilim ya da sözde bilim; bilimsel olarak prensipte kendisine yer bulan fakat olağan dışı ve acayip bilimsel model ve teori keşiflerini tanımlamakta kullanılır.  Bu tip teoriler genel akademik kitle tarafından tanınan veya onaylanan bir bilim adamı tarafından iddia edilebileceği gibi, bunun tersi de söz konusudur.




Yazımın girişinde bulunan resimde her biri sınır bilim konusu olan terimler yer almaktadır. Precognition (önsezi), teleportation(ışınlanma), artificial intelligence(yapay zekâ), psikokinezi(madde kontrolü), dark matter(karanlık madde; evrende boşluk olarak bildiğimiz kısmı dolduran madde olarak da tercüme edebiliriz), nanoteknoloji ise büyük ölçüde sınır bilimden ayrılır.

İlerleyen yazılarımda dizinin bölümleriyle ilgili olan bu konuları daha detaylı olarak anlatma fırsatı bulacağım, şimdilik yazımı burada sonlandırıyorum.





Yorumlar

  1. Dizide paralel evren vurgusu oldukça çok yapılıyor. Bu konuda sizin görüşünüz nedir. Paralel evrenlerin varlığından söz edilebilir mi?

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder