ADRENALİN HORMONU;KAÇ YA DA SAVAŞ



Bugünkü yazımda Fringe‘e ara verip Hollywood filmlerini ele alacağız.



Quentin Tarantino’nun 1994 yapımı ünlü Pulp Fiction(Türkçe Ucuz Roman) filminde Marsellus Wallace'ın eşi Mia Wallace (Uma Thurman) aşırı dozda eroin kullandığı için kalbi durur. Patronunun eşini hayata döndürmek için, aklına tek bir yol gelen Vincent Vega (John Travolta) adrenalin iğnesini Mia’nın göğsüne saplar ve onu hayata döndürür.






Bunun gibi daha pek çok Hollywood filminde bu olaya rastlamak mümkündür.Peki, bu enjekte edilen nedir, doğru şekilde nasıl saplanır pek çoğunuz bunun adrenalin hormonu olduğunu biliyordur. Bilmeyenler için yazımda bütün soruların cevabını bulacaksınız.

Öncelikle adrenalini anlayabilmek için nörotransmitter maddelerden bahsedelim.


Nörotransmitter madde; nöronlar arasında veya bir nöron ile başka bir tür hücre arasında iletişimi sağlayan kimyasallara  (uyarıcılara tepki) denir. Sinir sistemi boyunca sinirsel sinyaller bu kimyasal taşıyıcılar yardımıyla iletilir. Sinir hücrelerinin taşıdığı sinyaller nöronlar üzerinde son derece hızlı ilerler. Bu hız sinir hücresini türüne göre 1m/sn ile 12m/sn arasında değişir. Sinir hücreleri arasındaki bağlantı ve sinyal aktarımını ise sinaps denilen ve iki sinir hücresi arasında bulunan bölgelerce sağlar. Bu bağlantı bölgelerinde sinyalin geldiği nörondan salgılanan nörotransmitterler, karşıdaki nöronun hücre yüzeyinde bulunan protein, reseptörlerce algılanarak sinyalin bu hücreye aktarılmasını sağlar. 

Bazı nörotransmitter maddelere örnek verilecekolursa; Asetilkolin: parasempatik sinir sisteminin uyarır.( kalp atışının yavaşlaması, tükürük salgısının artması gibi)Dopamin: insanın heyecanlanma sırasında salgılamış olduğu bir nörotransmitterdir.Serotonin: mutluluk hormonudur. Noradrenalin:  öğrenme ve bellek üzerinde etkili olan bir nörotransmitterdir.Adrenalin:  organizmayı acil harekete hazırlar.





Adrenalin Hormonu
Kimyasal olarak monoamin yapısına sahip bileşikler olan adrenalin veya diğer adıyla epinefrin, böbreküstü bezlerinin iç kısımları tarafından öz bölgede salgılanan bir hormondur.

IUPAC ismi: (R)-4-(1-hidroksi-2-(metilamino)etil)benzen-1,2-diol

Kimyasal formülü: C9H13NO3 Molekül ağırlığı:183,204 g/mol

Elde Edilişi


Doğada bu hormonun görevi, organizmayı acil harekete hazırlamaktır. Etkisini, nabzın atışı, kanın iç organlar ve deriden kaslara sevk edilmesi, karaciğerdeki glikojenin glikoza dönüşmesi ve böylelikle acil bir enerji kaynağı sağlanması şeklinde gösterir. Heyecan ve korku durumunda adrenalin salgılanması artar. Kan damarlarını genişletir. Acı hissini azaltır. Göz bebeklerinin büyümesiyle göze alınan ışık artar, daha net ve hızlı görüş sağlanır. Adrenalin hormonunun yarılanma ömrü 2 dakikadır.


Adrenalinin salgılanması sırasında:

İskelet kaslarına ait atardamarlarda genişleme, düz kas ve sindirim sistemine ait atardamarlarda daralma meydana getirir.
  • Koroner arterler genişler,
  • Kan basıncı yükselir,
  • Kalp atış hızı artar,
  • Göz bebekleri büyür,
  • Kan şekeri yükselir

Adrenalinin kullanıldığı durumlar; şiddetli alerjik reaksiyonlar, ani astım krizi, lokal anesteziklerin etki süresini uzatmak için, bazı glokom çeşitlerinde (göz tansiyonu) ve kalp durmasında uygulanır.


Adrenalin İğnesi

Adrenalin iğnesi, vücudun kendi ihtiyacı olanı karşılayamadığı acil durumlarda kalp kasına uygulanır. Uygulamanın şekli:
Kaburgalar arasındaki dördüncü kaburga arası boşluğa uzun bir spinal iğneyle kalp kasına ulaşacak şekilde batırılarak işlem uygulanır. Günümüzde bu yöntem tarihe karışmış olup iğne yerine ilaç kullanılmaktadır.


Yorumlar

Yorum Gönder