SEROTONİNİN TEHLİKELİ HALİ




Yazımın bugünkü konusu doğal halüsinojenler.

Öncelikle belirtmek isterim ki bu maddelerin kullanılması durumunda vücutta oldukça yıkıcı etkiler göstermekte olup bazı vakalarda ölümle sonuçlanmıştır. Pek çok ülkede alınması, bulundurulması ve satışı yasaktır.

 Halüsinasyon ve Halüsinojen Nedir?


Halüsinasyon; bir his organını uyaran hiçbir nesne veya uyarıcı olmaksızın, alınan bir sanının varlığına inanma durumudur.  Bufotenin,meskalin, psilosibin, , 5-MeO-DMT, salvinorin A gibi maddeler halüsinasyona yol açabilmektedir. Bu maddeler bu özelliklerinden dolayı “halüsinojen” adını almıştır.
Fringe’in 1.sezon 9.bölümünde Walter Bishop kurbanı incelediğinde, vücudunda oluşan kesiklerin birisi tarafından dışarıdan değil kendiliğinden kesilmiş olduğunu görmüştü. Olivia olayla ilgili olabilecek bir depoda kurbağa dolu bir kutu bulduğunda ise gerçek ortaya çıktı. Dr. Bishop’ın kurbanın kanında daha önce tanımlayamadığı madde, bufo alvarius cinsine ait kurbağanın zehri olduğu ortaya çıkmıştır. Bu zehir çok güçlü psikoaktif bir madde olup beynin korku merkezi amigdalaya etki eder. Kurban vücudunda kesikler olduğu bir halüsinasyon görmüş ve beyni bunu gerçeğe dönüştürmüştür. 





Dizide bu zehrin içeriği anlatılmamıştı. Peki, bu kadar halüsinojen olan maddeler neydi? Gerçekten bir kurbağa insanı öldürebilir mi?

 Bufotenin ve 5- MEO-DMT


Colorado nehri kara kurbağası ya da diğer adıyla Bufo Alvarius; Meksikanın kuzeyinde ve Amerikanın güneyinde yaşayan zehirli bir kurbağa çeşididir. Tehlikelere karşı derisinde bulunan bufotenin ve 5- MEO-DMT bileşenleri onun doğal savunma mekanizmasıdır. Bu bileşenler kurbağanın paratoid bezinden salgılanan bir triptamin çeşididir. Paratoid bezi bazı canlılarda bulunan şişkinliklerdir.






Bufotenin

Bufotenin serotonin(mutluluk hormonu) ile ilgili bir triptamindir. İlk kez Birinci Dünya Savaşı sırasında Avusturyalı kimyacı Handovsky tarafından kara kurbağası derisinden sentezlenmiştir.


Molekül Formülü C12H16N2O
IUPAC: 3-(2-Dimetilaminoetil)-1H-indol-5-ol

Diğer isimleri ;5-hidroksi-N,N-dimetiltriptamin (5-HO-DMT), N,N-dimetil-5-hidroksitriptamin, dimetil serotonin ve mappine.

 

5-MeO-DMT


5-MeO-DMT, güçlü halüsinojen bir triptamindir. Güney Amerikalı şamanlar tarafından binlerce yıl kullanılan bir entojendir. Entojen; dini ve şamanik ritüellerde, psikoaktif maddeler içeren bitkilere denir.


5-MeO-DMT ilk kez 1936 yılında sentezlenmiştir.1959 yılında ise Anadenanthera peregrina(Yopo) bitkisinin tohumlarından izole edilmiştir.

Molekül formülü C13H18N2O’dur.
IUPAC ismi: 2-(5-metoksi-1H-indol-3-il)-N,N-dimetiletanamin. Bu iki bileşeninde ortak noktası, serotonini parçalayan monoamin oksidaz enzimini engellemesidir. 









Diğer Halüsinojen Türleri:

Meskalin


Peyote kaktüsü, San Pedro kaktüsü, Peru meşale kaktüsü ve kaktüsgiller ailesinin bazı üyelerinde doğal olarak bulunur.
3,4,5 trimetoksifenetilamin fenetilamin(sentetik uyarıcı) grubundan halüsinojen bir alkoloiddir. Alkaloidler bitkiler,hayvanlar  ve mantarlar tarafından doğal olarak üretilen amin yapısında kimyasal bileşiklerdir.  Genel olarak bağımlılık yapıcı özelliktedir.







Molekül formülü C11H17NO3 ‘tür


IUPAC ismi: 2-(3,4,5 trimetoksifenil)etanamin 


Meskalin ilk olarak 1897 yılında Alman Arthur Heffter tarafından bulunmuş ve izole edilmiştir ve ilk olarak Ernst Späth tarafından 1919 yılında 3,4,5-trimetoksibenzoil klorat tan sentezlenmiştir.








Psilosibin


Psilocybin (4-fosforiloksi-N, N-dimetiltriptamin),Psilocybe Cubensis gibi Psylocybe türü mantarlardan elde edilen halüsinojen etkileri olan bir maddedir. Yapısı insan beyin fonksiyonları için çok önemli fonksiyonları olan serotonin'e çok benzer.


Eldesi




Salvinorin A


Salvia divinorum,ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından sarmaşık türü bir bitki.Meksika'nın, Oaxaca Sierra Mazateca bölgesinde yetişir. Temel etken madde olarak Salvinorin A içerir. Kökeni Aztek Yerlileri ve daha öncesine dayanır. Salvinorin A amin grubu bulundurmaması sebebiyle alkaloid değil bir terpenoid çeşididir.







İnsana Etkileri

Tarihte bufoteninin etkilerini anlayabilmek için uzmanlar tarafından pek çok deney yapılmıştır. Deneklerin bazılarında sadece fiziksel etki gözlenirken bazılarındaysa psikolojik etkiler görülmüştür.

Isbell (1956)            

1956 yılında Dr. Harris Isbel ilk olarak deneğe spreyleme yoluyla 40 mg bufotenin koklattığında herhangi bir değişiklik olmadığını gördü. İkinci deneyinde bu sefer kas içine enjeksiyon uyguladığında denek renklerin oyununu içeren görsel halüsinasyon, ışıklar ve desenler gördüğünü Dr. Isbel’e söylemiştir.

Turner & Merlis (1959)
Turner and Merlis 1959 yılında New York Devlet Hastanesinde damar içine bufotenin uygulandığında şizofreniye olan etkisini incelemek için deneyler yapmışlardır. Deney sırasında farklı etkiler gözlemlendi.Denek her 50 saniyede bir 10 mg aldı.17. saniyede çevresel sinir sistemi aşırı etkilendi.22. saniyede yüzü kızardı. Yaklaşık iki dakika boyunca denek derin derin soludu ve uyaranlara karşı tepkisiz oldu. Daha sonra Turner ve Merlis şu raporu yazdı: Bir keresinde deneyi sonlandırmamıza rağmen bir hasta kas içine bufoteninden 40 mg aldı. Hastanın kalbi aniden hızlı hızlı atmaya başladı. Nabız ve ölçülebilen herhangi bir kan basıncı yoktu. Siyanoz gelişmişti.(O2 eksikliğinde derinin mavi renk alması)Kalp masajı yapılarak nabız geri döndürüldü. Son olarak Turner ve Merlis bufoteninin reddedilmesi gerektiğini savunmuştur.

McLeod & Sitaram (1985)
McLeod ve Sitaram ilk olarak Dr.Isbel gibi burun yoluyla alımında etkileri inceledi. Sonuç aynıydı. Daha sonra damar içine 2 ile 4 mg arası uygulandığında sadece bunaltıya neden oldu. Doz oranı 8 mg çıkarıldığında ise derin duygular ve algısal değişiklikler, ölüme yakın hissetme, renkleri görmede bozukluk, alında ve yanaklarda yoğun kızarıklık görülmüştür.
Ayrıca bu deneylerin haricinde 1965-70 li yıllarda kara kurbağası avına çıkan hippiler yakaladıkları kurbağaların derisine ot sarıp içtikleri görülmüştür. Günümüz örneği olarak ise değişik hareketler gösteren köpeğini veterinere götüren kadın, kurbağayı yalaması sebebiyle bu hale gelebileceği hiç aklına gelmemişti. Bu sebepledir ki yazımın başında da belirttiğim gibi pek çok ülkede bu kurbağaya sahip olmak dolayısıyla halüsinojen madde bulundurmak suç sayılmaktadır.



Kaynak:





Yorumlar